Geschiedenis van de kerstmarkt

Wanneer de dagen weer korter en kouder worden in november, verschijnen de kerstmarkten weer overal in Europa. Als je opzoek bent naar de kerstsfeer, zit jij bij deze kerstmarkten ieder jaar weer goed! Maar waar komen deze kerstmarkten nou oorspronkelijk vandaan?

Kerstmarkten uit Duitsland

Overal in Europa worden kerstmarkten georganiseerd. Deze markten met houten stallen, veel verlichting en talloze kerstbomen vinden hun oorsprong in Duitsland.

De eerste kerstmarkt stamt af uit de Middeleeuwen. In deze tijd werd het waarschijnlijk uit noodzaak gehouden. Het is koud, wegen zijn onbegaanbaar en de stallen zitten vol met slachtvee wat niet kan vervoerd worden. Omdat het lastig is om in en uit de steden te komen, is het voedsel ook schaars. De handel ligt zo goed als stil. Daarom werd er door de plaatselijke overheid toestemming gegeven om op deze tijd van het jaar een speciale vleesmarkt te houden.

Koning Wenzel

De eerste markt van deze soort stamt af uit december 1384. Koning Wenzel geeft toestemming om een kerstmarkt te houden in de plaats Bautzen. Het slagersgilde in Bautzen was in die tijd het belangrijkste en machtigste gilde. In de loop der tijd komen er steeds meer producten op deze vleesmarkt, en groeit het uit tot een echte kerstmarkt.

Kerstbezoeken door de kerstmarkt

In de eeuwen hierna zijn het vooral preisters die kerstmarkten organiseren om mensen naar de kerk te lokken. Echter werden de kerstmarkten populairder dan de kerkbezoeken, wat niet de bedoeling was. Van oudsher stallen verschillende kooplieden hun producten in de houten kerststallen. Tot op vandaag de dag is het nog steeds de insteek van de organisatoren om lokale producten aan te beiden in de kerststallen.

Europa volgt met de kerstmarkten

Vanuit Duitsland is de kerstmarkt over heel Europa uitgewaaid, en is het een jaarlijks terugkerende traditie geworden. Zo zijn er ook in Nederland die tijdens de feestdagen een kerstmarkt hebben. Vele mensen trekken erop uit naar deze kerstmarkten voor de gezelligheid en de echte kerstsfeer. Deze kerstmarkt zijn de perfecte gelegenheid voor gezelligheid tijdens de feestdagen. Tegenwoordig zijn veel kerstmarkten breder aangekleed dan vroeger. Sommige kerstmarkten lijken bijvoorbeeld meer op een kermis dan op een kerstmarkt. Echter is de functie van deze kerstmarkten wel hetzelfde gebleven, namelijk warmte en gezelligheid creëren rondom de feestdagen.

Kerstpakketten op een kerstmarkt Kerstmarkt Brussel Kerstmarkt Antwerpen Kerstmarkt Parijs